“In other words: unexpected, curious, striking, offbeat, rockin’, avant-garde, and fucking good. – – This trio [Koutus] is loaded for bear and willing to hunt its prey through thick and thin, tundra and freeway, jungle and library, so never get too relaxed at any point. Koutus is one of the best discs to emerge this year, regardless of category.”

FAME 2014

“Harri Kuusijärvi is a prog- and avant-progger who, like fellow Finns Pohjonen and Mäkinen, is ushering the accordion into novel sonic spaces. – – A beautifully concieved and played album [Music for a Family Picnic], the overall aesthetic is one of collectivism, capaciousness and restraint.”

New York City Jazz Record 2018

“Harri's accordion play sometimes stands up at the very front and sometimes sits down behind all the instruments. He can be mentioned as the forward and as the goalkeeper... namely the key player. Awesome really.”

Prog Archives 2017

“I have to say that I don’t think I’ve ever been completely astonished at the first listen to a CD as when I slipped in Harri Kuusijarvi Koutus’ debut Koutus – – Koutus is startling, stunning and ferocious.”

World Music Central 2014

"Kuusijärvi zeigte sich als erstklassiger Akkordeonist; er brillierte am schwarzen Spelunkenkrokodil, ließ das herrliche Instrument wehmütig schluchzen, jammern und klagen, wie es nur wenigen möglich ist."

PZ-News 2019

"Dragspelaren Harri Kuusijärvi borgar för melankolin i melodierna och sångaren Jaakko Laitinen för vardagsexistentialismen och den samhällskritiska udden i sånger som Käkkärämänty som dömer ut den kommersiella skogens monokultur framför den knotiga tallens egenart. Piggt och skönt skevt under parollen: mer dragspel åt folket. Är Mellofolket informerat? Finsk vs svensk schlager 3-1."

Lira 2020

"Harmonikan ei tarvitse olla kultainen, jos kosketus siihen on. Harri Kuusijärvellä tämä kosketus on. – – On virkistävää ja lohdullista kuulla, että tässä viisrivisen luvatussa maassa kyseisellä instrumentilla voi tehdä viiden tähden levyn. Music for a Family Picnic on jäljittelemätön kokoelma niitä hetkiä, jotka koskettavat, riemastuttavat ja muistuvat mieleen vuosienkin jälkeen sellaisina kuin ne ovat. ★★★★★"

Savon Sanomat 2017

“Harri Kuusijärven sävellykset edustavat 'avantfuusiohaitarijazzia', jota voisi vaatimattomasti tituleerata suomalaisen nykymusiikin kiehtovimmaksi aluevaltaukseksi.”

Keskisuomalainen 2017

”Lehtojärven Hirvenpää löytää uusia kulmia tangoon. Vuonna 2019 se on jonkin sortin uroteko. Harri Kuusijärven sävellykset hakevat musiikilliset vaikutteensa jostain tango nuevon ja tanssilavan väliltä. Jaakko Laitisen lyriikat käsittelevät aiheita, joihin ei genressä ole kajottu ja tekee sen juuri sopiva pilke silmäkulmassa, suomalaista veijariperinnettä päivittäen. Hikiläikät paidan kainaloissa kuuluvat osana kokonaisuutta.”

Teosto-palkinnon esiraati 2020

"Kuusijärven, kontrabasisti Eero Tikkasen ja saksofonisti Pauli Lyytisen ilmaisulla ei tuntunut olevan mitään rajoja. Trion musiikki oli intohimoista ja tunteellista kuin tango, mutta banaalia se ei ollut: se osasi myös nauraa itselleen."

Helsingin Sanomat/NYT 2019

"Lopputulos on saatanallisia säkeitä, iskelmäprogea ja tangoiskelmää. – – Jaakko Laitinen kuulostaa välillä suoraan helvetistä karanneelta tangokuninkaalta. Kuusijärven hanuri vinkuu yhtäällä pirunviuluna ja toisaalla se loihtii kuuluville hengähdystaukoja yhteiskuntakritiikkiä suustaan sylkevän solistin tueksi."

Voima 2019

"Nelihenkinen ryhmä [Koutus] onnistuu luomaan uskomattoman monisyistä ja vaihtelevaa instrumentaalimusiikkia, jolla termi ’harmonikkamusiikki’ räsähtää iloisesti uusiksi ainakin allekirjoittaneen kirjoissa. Ja tämä tapahtuu siis puhtaan positiivisella tavalla, yleisen fiiliksen ollessa toisinaan jopa leikkisän. – – Live in Helsinki on mielestäni jälleen yksi osoitus siitä, että musiikin rajattomuus on enemmän kuin pelkkää sanahelinää. Olkaa siis rohkeita ja tutustukaa tähän värikkääseen ryhmään, Harri Kuusijärvi Koutus on sen ansainnut."

Desibeli.net 2020

"Kuusijärven ”kurtun” käsittely oli mukaansatempaavan omintakeista, vetävää, maittavasti ryöpsähtelevää. Soitto kulki laajalla sektorilla seesteisestä mietteliäisyydestä rennosti purskahtelevaan voimalliseen ryöpytykseen, missä haettiin harmonikan äärirajoja. Erinomaista vetovoimaa, lumoavaa imua, mistä kuulija ei voi olla innostumatta."

Jazzrytmit 2019

"Naltion ensimmäinen minimalistinen ja elektroninen minuutti tuo etäisesti mieleen Kimmo Pohjosen, mutta harmonikansoittaja Harri Kuusijärveä ei kannata verrata häneen, vaikka soitin on sama. Pyrkimyksissä lienee silti yhtäläisyyksiä – yritys löytää harmonikasta uutta ja omaa sekä halu muuttaa mielikuvia. Kuusijärvenkin säveltämä musiikki on tyylien välistä – ei rockia, jazzia, folkia tai nykymusiikkia, vaikka melodisempaa ja kappalemaisempaa. – – Koutus tavoittelee onnistuneesti omaa yhtyesoundia. ★★★★"

Helsingin Sanomat 2017

"Lehtojärven Hirvenpää nojaa vahvasti Jaakko Laitisen itsetietoiseen ja hiukan arroganttiinkin lauluun, mutta multi-instrumentalisti Harri Kuusijärvi harmonikkansa kera on myös mitä merkittävin palanen tässä kummassa kuvassa. ★★★★"

Desibeli.net 2020

 

“Harri Kuusijärvi Koutus pistää totaalisesti uusiksi kuluttajan mielikuvat harmonikkamusiikista. – – Harri Kuusijärven harmonikka, Veikki Virkajärven sähkökitara sekä Tatu Rönkön lyömäsoittimet kutovat Koutuksella varsin herkullisen taidemusiikin ryijyn. Trion ilmaisussa avantgarde-orientoitunut jazz ja progressiivinen rock ilakoivat estottomasti, eikä tilaisuuksia vimmaiseen improvisaatioon jätetä käyttämättä. – – ★★★★★”

Soundi 2014

"Tuttu ja turvallinen muuntui Pauli Lyytisen saksofonin, Harri Kuusijärven harmonikan ja Eero Tikkasen kontrabasson käsittelyssä vuoroin kohti svengiä vuoroin improvisaation irti repimää avantgardeakin. – – Perusteellista ja perusteltua suomalaiseen mielenlaatuun käypää ja sitä omintakeisesti uudistavaa nykymusiikkia."

[Sole Azul -yhtyeen Juuret-festivaalin keikasta]

Karjalainen 2019

"Jokainen Jaakko Laitisen ja Väärän Rahan musiikkiin uppoutunut lienee huomannut, että miehekkäällä rintaäänellä laulava Jaakko on sanan säilän mestari. Kohtalon iva ja konkreettisesta kosmiseen ulottuva ironia ovat hänen erikoisaluettaan. Niitä riittää myös tällä uudella tangobändillä, jonka sävellyksistä vastaa syntikoihinkin puuttuva haitaristi Harri Kuusijärvi. – – Lehtojärven Hirvenpäätä kannattaa todellakin kuunnella, ja tanssiakin saa. ★★★★"

Soundi 2020

"Music for a Family Picnic vihjaa, että hedelmällinen kokeellisuus on voimissaan Pohjolassa. Lappilaislähtöinen harmonikkataiteilija Harri Kuusijäri sekä hänen yhtyeensä riipivät avantgarde- ja fuusiotrippailunsa inspiraatiot ihmiselämän koukeroista. Bändi kirmaa nerokkaasti leijailusta rypistelyyn, eikä arkaile etsiytyä instrumenttiensa suorituskyvyn rajoille. ★★★★★"

Ilkka 2017

Monipuolinen harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi on vienyt suomalaista nykymusiikkia maailmalle jo usean vuoden ajan. Sole Azul -yhtyeen myötä asetelma kuitenkin kääntyy päälaelleen: nyt ei viedä, ainoastaan tuodaan. – – Trio puskee suomalaisen tangoperinteen ovista sisään koputtamatta pitäen kuulijan tiukasti otteessaan läpi intohimoisen ja monivaiheisen matkan. ★★★★

Savon Sanomat 2019

"Lehtojärven Hirvenpää taas on laulaja Jaakko Laitisen ja hanuristi Harri Kuusijärven johtama yhtye, joka laajentaa esikoisalbumillaan niin kuulijansa iskelmäkäsitystä kuin populaarimusiikilta tavallisesti odotettavia lyyrisiä horisontteja."

Lapin Kansa 2020

"En tangolåt är trovärdig då man kan relatera till den som till en verklig berättelse. Det vet trion Sole Azul. – – Trots att Sole Azuls musik är en kombination av traditionellt och modernt, är den ändå klart mera än bara fusion av stilar."

Hbl 2019

"Miekkaniemen lukuisien loistokeikkojen joukossa Sole Azul karautti kirkkaasti A1-kategoriaan. – – Miljöön ja musiikin kohtaaminen oli kutkuttava: Miekkaniemessä uusi kohtaa vanhan ihan konkreettisesti, ja sama perinteen pohjalta eteenpäin ja johonkin ihan omaan kurottava henki leimaa Harri Kuusijärven ja kumppanien musiikkia."

Suomijazz.com 2019

"Quasi Tangon voima piilee uuden tuotannon lisäksi syväosaamisessa; tiheäsyisen ja täyteläisen soinnin tunnelmanvaihdoksissa sekä kasvavien kierrosnopeuksien ärhäkässä vetovoimassa. Laulusolistin ja sanojen sijaan parrasvaloissa loistavat hengittävä yhteissoitto sekä välillä varsin rapeiksi hersyttelyiksi yltyvät taituritulkitsijoiden soolot."

Lapin Kansa 2019

"Täysakustisessa triossa vahva perinnetietoisuus yhdistyy hilpeän avantgardistisiin sävyihin. – – Kaikkiaan keikka perustuu harmonikansoittaja Harri Kuusijärven, basisti Eero Tikkasen ja saksofonisti Pauli Lyytisen hienoon yhteispeliin ja vuorotteluun. Soittajat jakelevat toisilleen syöttöpisteitä ilakoivasti mutkittelevassa ilmapiirissä, johon mahtuu niin tummia kuin valoisiakin sävyjä, puhtaita ja outoja harmonioita, kepeää leikittelyä ja suoranaista meteliä."

[Sole Azul -yhtyeen Validi Karkia -keikasta]​

Satakunnan Kansa 2019

“The accordion playing alone is worth the price of the ticket. But doing compositional metal too makes it a double-deal, a Dubble-Bubble without the need to break the gum rectangle in two. – – This music stays with you after a while. It’s in its own way beautiful. And it lasts longer than a hunk of bubble gum. Much longer. Recommended!”

Gapplegate Guitar and Bass Blog 2014

“Último-teos on kuvaus syvästä kumppanuudesta ja sen surullisesta katoamisesta. – – Harri Kuusijärven haitari soi juuri niin kuin pitää, tukahdutetusti kertoen. Edes yleisössä tahattomasti känisevä sylivauva ei pilaa tunnelmaa, vaan tuntuu melkein kuuluvan esitykseen.”

Helsingin Sanomat 2017

"Koutuksen musiikki on vaikeasti lokeroitavissa, sillä se sisältää useita erilaisia tyylisuuntia. Se on rohkean ennakkoluulotonta tekemistä, missä kokeileva vapaus yhdistyy saumattomaan yhteistyöhän. Musiikki on sisällöltään huomiota herättävää, siinä on monia ulottuvuuksia, heittäytymistä uusille urille, uteliasta keskinäistä keskustelua nousuineen ja laskuineen. Soitto on välillä julman rajua ja hurjaa tyrmäten äkkiarvaamatta kuin vasen koukku iskeytyessään solar plexukseen."

Jazzrytmit 2017

“Harri Kuusijärvi Koutus luo uusia kytkentöjä suomalaiseen jazziin. Harri Kuusijärven harmonikan, Veikki Virkajärven sähkökitaran ja Tatu Rönkön lyömäsoitinten symbioosi on harvinaisuus, ja samalla vuoden virkistävin tuttavuus. – – Yhteys Pellon pohjoisen selkosiin ja mentaliteettiin välittyy ilmaisusta. Sitä ilmentää paitsi omaperäinen tapa yhdistää instrumentteja ja musiikillisia ideoita, myös soitteiden äänimaisema: kappaleista huokuu yhtä lailla levollinen avaruus kuin mielikuvien villi vapaus. Kaikkineen Koutus on vakuuttava avaus. Melodiset kaaret kantavat komeasti ja rumpujen kumusta aistii shamanistisen palon.”

Turun Sanomat 2014

Pidä perinnöstä kiinni, mutta lähde lentoon, on ollut reseptinä. – – Sole Azulin muusikot osaavat kyllä kertoa tarinoita ilman sanojakin, ja siitä itse asiassa onkin kysymys: bändillä on tarina, levyllä on tarina, ja jokaisella kappaleella omansa. Kulttuurien ja musiikkikulttuurien ristivalotus, herkulliset juonenkäänteet, yksilöllisyyden ja vuorovaikutuksen värähtely limittäin ja lomittain, näistä syntyy Sole Azulin voima ja kunnia. 4,5/5​

Suomijazz.com 2019

“Harri Kuusijärven loistelias Koutus-projekti tähystää kimurantteihin kangastuksiin. Taidemusiikilla sekä fuusioituneella jazzilla operoiva albumi puhkuu uhkaa King Crimsonin ja Univers Zeron teosten lailla, mutta taitaa myös hienovaraisuuden. Harri Kuusijärven harmonikan sävyt kietoutuvat perin elämyksellisesti Veikki Virkajärven sähkökitaravallitukseen. ★★★★★ ”

Ilkka 2014

"In Strange Lands is a gem of an album, the kind of soundtrack to life that makes your environment tremble with naiveté and wonder. Lassila, Santavuori, and Kuusijärvi play off each other beautifully, and with great invention so that Sampo Lassila Narinkka’s magical art-compositions settle the listener into the director’s seat."

RootsWorld 2016

“Kuusijärven soitto on tarkasti nyanssoitua ja herkkää, vaikka tilanteen niin vaatiessa löytyy myös tulivoimaa ja energiaa. – – Harvoin kuulee niin hienovireistä ja hioitunutta yhteissoittoa kuin sunnuntain konsertissa. Basisti Sampo Lassila, viulisti Aleksi Santavuori ja haitaristi Harri Kuusijärvi ovat kaikki muusikoita, jotka tekevät soittimellaan mitä tahtovat. Tekninen osaaminen ei tuota rajoitteita. Tästä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – emme kuulleet yhtään tyhjää nuottia. Kokonaisuus oli tarkkaan harkittu, mutta esittäminen hetkeen heittäytyvää, innoittunutta. Soitossa oli sisältöä ja pieteettiä.”

Hämeen Sanomat 2012

“Nyt mennään sfääreissa, joissa kainous ja ujous jää unhoon. Tuore inspiraatio, vapaus ja kouriintuntuva tunne saavat kuulijan housunpuntit tutisemaan. Milloin rajun raa’an täyslaidallisen myötä, milloin herkän hellyyden ja palavan intohimon sytyttämänä. – – Sen [Koutus-albumin] genret ja kontrastimaailma ovat valtaisat. Suorastaan vapaamielisen brutaalitkin. Kuunnelkaa hyvät ihmiset, millaista on elämä Koutuksentiellä Lankojärvellä!”

Jazzrytmit 2014

“Hiljaisuus on sääntö. Bändi improvisoi taidolla ja viistolla näkemyksellä taidemusiikin, jazzin ja rockin aineksilla. Retrohenkistä fuusiomusiikkia, mutta huumorilla. Kuulijalla on samaan aikaan sekä rentoutunut että jännittynyt olo kun musiikki vie, mutta useinkaan ei tiedä, että mihin suuntaan.”

[Koutus-yhtyeen Turku Jazz Festival -keikasta]

Turun Sanomat 2015

“Jos  edistyksellisen musiikin mestari, basisti Pekka Pohjola, vei suomalaiseen metsään, hanuristi Harri Kuusijärvi Pellon Lankojärveltä vie tunturiin. – – Harri kertoo hanurillaan tarinoita, joista kuulijan on helppo ottaa kiinni.  Hänen taikansa on tavassa yhdistää kevyt ja vakava musiikki, rajoja ei ole.”

Väylän Pyörre 2017

“Hurjimmillaan trio [Koutus] maalaa alkuvoimaisia maisemakuvia ja sekoittaa progerockin, nykymusiikin ja jazzinkin elementit villiksi myrskyksi. Toisaalta kun trio hiljentyy herkistelemään, henkii musiikki kuulasta kesäyön valoa. Moneen eri suuntaan avautuva Koutus ei antaudu helposti genre-rajojen kahleisiin, vaan se on luokiteltava yksinkertaisesti mielenkiintoisen, jännittävän ja siis hyvän musiikin lokeroon.”

Valon kuvia 2014

“Liikutaan kuitenkin laajalla alueella: tarjolla on kaunista vähäeleisyyttä, pieniä nyansseja, hauraita tunnelmia, mutta toisaalla pitelee myös sähkömyrskyjä ja rajuilmoja. Kaikki on tarkasti mietitty, soundit huolellisesti rakennettu, mennään huolellisesti kuin elokuvan kohtauksissa. Vaikutelma on usein dramaattinen, Kuusijärvellä olisi varmasti paljon käyttöä näyttämömusiikin puolella. – – Uusi kansanmusiiki ja jazz kiittävät, ja juuri nyt ajankohtaisin kiitettävä on Harri Kuusijärvi.”

Suomijazz.com 2014

“Varsin vapaassa improvisaation kentässä leijaillut yhtye iskeytyi ennalta-arvaamattoman rehevästi ja järkähtämättömän voimallisesti uteliaana muurahaispesään sorkkimaan, työntäen sieltä onkalot auki ja muurahaiset pakosalle. Tähän malliin Koutuksen soittama musiikki levittäytyi myös kuulijan korviin. Se avasi ”vaikkuröörit” apposen auki samalla jättäen kuulijan ihmetyksen valtaan. Mistä tämä tuli ja minne se meni! Niin se on, paikoin jopa häkellyttävän vaikuttava soitto oli uudenlaista ja mieleenpainuvaa.”

Jazzrytmit 2015

“Harri Kuusijärvi (dragspel & kompositör), Veikki Virkajärvi (elgitarr) och Tatu Rönkkö (trummor) har gjort en häpnadsväckande skiva med oerhört rörlig instrumentalmusik inspirerad av finländska Koutus’ arktiska landskap – även om jag förnimmer en stor värme i de stycken där trion låter håret hänga ner och bara har hyfsat fullt ställ – ett av månadens verkliga utropstecken och progressiv rock från ett fullständigt oväntat håll.”

Universum Noll 2014

harri.kuusijarvi [at] gmail.com

+358409634248

Download Press Photos here